O viata mai verde

Douăzeci de elevi din Mărășești și Biliești au fost implicați într-un proiect de mediu, finanțat din fonduri europene. Proiectul „O viață mai verde”, derulat de Asociația „Voluntariat pentru viață” din Mărășești, este finanțat prin programul „Tineret în Acțiune”, cu fonduri de la Comisia Europeană, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educării și Formării Profesionale.
Proiectul, care se va finaliza luna aceasta, s-a adresat unui grup de 20 de tineri cu vârste cuprinse între 14-25 de ani, dintre care 10 din mediul urban, din Mărășești, și 10 din mediul rural, din Biliești. Din luna mai și până în prezent, elevii au învățat ce este reciclarea deșeurilor, cum este testată calitatea apei, dar și cum se fac fotografii în natură. Daniel Drăgan, directorul Căminului de Bătrâni din Mărășești, s-a ocupat de tinerii implicați. „În cadrul proiectului, din grupul de tineri au făcut parte 4 tineri inițiatori ai proiectului, care sunt elevi sub 18 ani și deci mai puțin experimentați în domeniul managementului de proiect. De aceea, a fost nevoie de o îndrumare atentă din partea mea. Pentru a mă asigura că tinerii vor reuși în misiunea lor, am creat de la început un mediu bazat pe încredere, în care i-am introdus în contextul învățării non-formale, le-am explicat care sunt beneficiile coaching-ului, i-am familiarizat cu programul Erasmus + și cu conceptele educației non-formale. Am elaborat împreună un plan de învățare în funcție de ritmul, stilul de învățare și prioritățile fiecăruia. I-am ajutat să-și clarifice obiectivele personale, am stabilit împreună care sunt punctele forte ale fiecăruia și ce aspecte mai au de îmbunătățit”.
Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea spun că astfel de proiecte sunt foarte benefice. „Mă bucur foarte mult de această inițiativă și ne-am dori să fie cât mai multe asociații care să se implice atât de mult, căci numai așa putem să avem un mediu cât mai curat”, a declarat Mădălina Potlog, purtătorul de cuvânt al APM.
Proiectul „O viață mai verde” se va încheia luna aceasta, când membrii asociației „Voluntariat pentru viață”, împreună cu cei 20 de elevi, vor planta 100 de copaci, în Biliești.