VIDEO: Proiectul ”O viață mai verde”. Daniel Drăgan, coach ”Asociația Voluntariat pentru Viață”, a vorbit despre implicarea sa în acțiuni

Slider 4 1050x350 conferinta inchidere proiect

Asociatia Voluntariat pentru Viață se află la al doilea proiect finantat prin programul Tineret in actiune, program finantat de Comiisa Europeana prin Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educarii si Formarii Profesionale, program care incepand cu acest an se numeste Erasmus +.

Proiectul se numeste ,,O viata mai Verde ‘’si se adreseaza unui grup de 20 de tineri cu varste cuprinse intre 14-25 de ani ,dintre care 10 din mediul urban, mai exect din orasul Marasesti si 10 din mediul rural –locuiesc in comuna Biliesti.

”Personal m-am implicat in acest proiect fiind coach, mai exact m-am ocupat de organizarea intalnirilor, integrarea tinerilor si de incurajarea lor de a invata intr-un mod nonformal. Inca de la inceputul proiectului cele doua grupuri de tineri au fuzionat fara probleme formand un grup de voluntari omogen, serios, cu rezultate remarcabile.

In cadrul proiectului, din grupul de tineri au facut parte 4 tineri initiatori ai proiectului care sunt elevi sub 18 ani, doi din orasul Marasesti si doi din Biliesti, așadar, mai putin experimentati in domeniul managementului de proiect.

De aceea, a fost nevoie de o indrumare atenta din partea mea. Pentru a ma asigura ca tinerii vor reusi in misiunea lor, am creat de la inceput un mediu bazat pe incredere in care i-am introdus in contextul invatarii non-formale, le-am explicat care sunt beneficiile coaching-ului, i-am familiarizat cu programul Erasmus + si cu conceptele educatiei non-formale.

Plecand de la asteptarile si nevoile lor de invatare si dezvoltare, am elaborat impreuna un plan de invatare in functie de ritmul, stilul de invatare si prioritatile fiecaruia. I-am ajutat sa-si clarifice obiectivele personale, am stabilit impreuna care sunt punctele forte ale fiecaruia si ce aspecte mai au de imbunatatit. Venind din comunitati apropiate, am putut fi alaturi de ei pe toata durata proiectului, urmarind indeaproape procesul lor de invatare.

Ca indrumator, am construit o relatie cu tinerii, stimulandu-i sa devina activi in comunitatea lor pentru a putea sa-si extinda oportunitatile. Prin activitatile desfasurate in proiect, i-am ajutat pe tineri sa-si valorifice mai bine potentialul, pentru ca activitatile din proiect le-a dat sansa de a dobandi puterea de a actiona pentru realizarea obiectivelor lor.

Prin ascultarea activa si utilizarea intrebarilor potrivite, prin sustinerea, incurajarea si comunicarea continua cu tinerii pe tot parcursul proiectului, prin acordarea de feedback suportiv, am facilitat procesul de invatare si am permis dezvoltarea personala a tinerilor atat ca indivizi, cat si ca grup. Tinerii din grup au dezvoltat un spirit de camaraderie si astfel au putut sa formeze o echipa unita cu simtul coeziunii.

Atributiile mele in acest proiect au fost urmatoarele:

* sa-i ajut pe tineri sa-si fixeze obiectivele personale;

* sa-i ajut pe tineri sa-si stabileasca planul de actiune pentru atingerea obiectivelor personale;

* sa monitorizez procesul de invatare al tinerilor.

Masurile mele de indrumare au fost: o abordare personala centrata pe nevoile individuale ale tinerilor si pe stilurile de invatare; i-am ascultat, i-am observat, i-am ajutat sa-si clarifice obiectivele, sa se orienteze in functie de aspiratiile lor, i-am incurajat in procesul de auto-descoperire, lasandu-i sa experimenteze singuri, i-am ajutat sa extraga solutiile si i-am responsabilizat pe tot parcursul proiectului, in toate etapele de derulare.

Desi am fost la prima experienta in calitate de coach intr-un proiect de initiative ale tinerilor, am constientizat ca invatarea vine din orice experienta. Rezultatele cele mai importante pentru mine au fost obiectivele concrete atinse”.

Daniel Drăgan, coach ”Asociația Voluntariat pentru Viață”

Distribuie: