Proiect „Senior”

„Europa îmbătrânește” (Raportul privind Îmbătrânirea Demografică, 2018). În 1950, doar 12% din populația europeană avea peste 65 de ani. Până în 2050, ne așteptăm ca acest procent să depășească 36%. Din păcate, pandemia de COVID-19 a afectat aceste statistici. Mai mult ca niciodată, avem o responsabilitate stringentă de a aprecia persoanele în vârstă și de a crea un mediu propice pentru ei să învețe și să se exprime. Este urgent să îi scoatem din această situație în care drepturile omului erau limitate, iar drepturile seniorilor erau chiar mai restrânse decât cele ale altor categorii.”

AJUTĂM ORGANIZAȚII

Multe organizații care lucrează cu persoane în vârstă în diferite sisteme de educație și asistență socială au nevoie de modele pentru a dezvolta un mediu propice care să sprijine seniorii să rămână activi pe măsură ce îmbătrânesc. Dacă ești una dintre aceste organizații, alătură-te nouă! Vei obține o înțelegere mai bună a practicilor și sistemelor din întreaga UE, acces la o comunitate de practică și ocazia de a-ți exprima opinia cu privire la politici pentru persoanele în vârstă.

...SĂ PREGĂTEASCĂ TRAINERII

Nu este niciodată ușor pentru persoanele care lucrează cu vârstnici în organizații pentru adulți și în sistemul de asistență socială, în special din cauza distanțării sociale impuse de criza COVID-19. Bariera fizică accentuează anxietatea seniorilor și necesită noi metode de îngrijire și consiliere, cu un nivel sporit de competență pentru a cunoaște, înțelege, lucra și aprecia persoanele în vârstă. Alătură-te nouă pentru a experimenta o transformare!

...ȘI SĂ AJUTE BĂTRÂNII

Multe organizații care lucrează cu persoane în vârstă în diferite sisteme de educație și asistență socială au nevoie de modele pentru a dezvolta un mediu propice care să sprijine seniorii să rămână activi pe măsură ce îmbătrânesc. Dacă faci parte dintre aceste organizații, alătură-te nouă! Vei obține o mai bună înțelegere a practicilor și sistemelor din întreaga UE, acces la o comunitate de practică și ocazia de a-ți exprima opinia cu privire la politicile destinate persoanelor în vârstă.

De ce au nevoie stafful și voluntarii pentru a ajuta bătrânii

un proces din 3 pași simplu

Am proiectat un proces simplu în 3 pași pentru a ajuta furnizorii de servicii medicale și sociale să-și ușureze munca și să împuternicească seniorii să devină cetățeni activi în același timp. Iată cum funcționează:

1. Înțelegerea nevoilor

Pentru mulți, pensionarea este un eveniment mult așteptat, o oportunitate pentru persoanele în vârstă să aibă mai mult timp pentru ei înșiși și familiile lor. Cu toate acestea, odată pensionați, seniorii au rare oportunități de a rămâne activi în comunitatea lor. În timp, scade includerea lor socială, ceea ce afectează sănătatea lor mentală și emoțională.

Primul pas pentru cei care doresc să ajute este înțelegerea nevoilor directe ale persoanelor în vârstă și a nevoilor indirecte ale celor care îi sprijină în familii, facilități de îngrijire și comunități. Analizele noastre cuprinzătoare ale nevoilor vă ajută să înțelegeți mai bine contextul și situația actuală în jurul temei cetățeniei active a seniorilor..

2. Pregătirea trainerior

Cercetarea noastră arată că abilitatea și capacitatea persoanelor de peste 65 de ani de a contribui la comunitățile noastre sunt în prezent subestimate. Pentru a remedia această situație, oferim metode și materiale care arată cum să organizați, proiectați și urmăriți sesiuni de formare pentru cei care doresc să pregătească profesioniști care lucrează direct cu persoanele în vârstă.

Prin formatori, ne referim la formatori pentru adulți sau coordonatori ai furnizorilor de servicii de sănătate și sociale care doresc să inspire și să pregătească persoanele care lucrează cu persoanele în vârstă, inclusiv voluntarii și personalul lor, pentru a deveni coach-uri pentru persoanele în vârstă interesate să învețe și să contribuie la societate pentru a rămâne cetățeni activi.

3. Traininguri profesionale

Acest pas este dedicat personalului plătit pentru îngrijire și voluntarilor care lucrează direct cu persoanele în vârstă în domeniul sănătății și serviciilor sociale, grupurilor de sprijin și asociațiilor. Acești profesioniști au nevoie să-și îmbunătățească munca cu metode de coaching și activități de sprijin care îi împuternicesc pe seniori să își folosească cunoștințele, experiența, abilitățile și entuziasmul în beneficiul comunităților.

Participând la modulul de formare, veți obține inspirație și exemple practice de scenarii de activități. Acestea vă ajută să vă creșteți încrederea și să vă împuterniciți să lucrați cu persoanele în vârstă. Ca rezultat, veți reuși mai bine să vă îndepliniți misiunea de a sprijini învățarea, independența și bucuria de mai târziu a vieții persoanelor în vârstă.

Comunitatea de practică pentru susținerea îmbătrânirii active

Ce este

Comunitatea de Practică SENIOR este în primul rând o inițiativă de a împărtăși cunoștințele și experiența despre pasiunea comună pentru lucru cu persoanele în vârstă, având în vedere îmbunătățirea serviciilor destinate acestora și influențarea factorilor de decizie în domeniul politicilor. Vă invităm să cooperați cu noi în monitorizarea eficacității politicilor de învățare pentru seniorii activi.

De ce să te înscrii

Participarea în Comunitatea de Practică SENIOR oferă organizației dumneavoastră oportunitatea de a colabora cu părțile interesate relevante, de a participa la Evenimentul Anual SENIOR, de a lua parte în mecanismul de monitorizare a politicilor și de a vă exprima opinia în Raportul de Recomandări Politice, adresat factorilor de decizie și grupurilor de interes la nivel local, regional, național și european.

Cine se poate înscrie

Orice organizație care lucrează direct cu persoanele în vârstă, influențează sau este afectată de acestea. Puteți fi un furnizor de servicii medicale și sociale, un centru pentru persoane în vârstă, un furnizor de formare pentru adulți, o asociație care susține nevoile și dorințele persoanelor în vârstă, o entitate de finanțare, o agenție guvernamentală, o autoritate locală, regională sau națională.

Cum pot să mă înscriu

Nu a fost niciodată mai ușor să vă alăturați comunității noastre! Tot ceea ce aveți nevoie este o dorință autentică de a sprijini persoanele în vârstă înainte de a semna un acord de colaborare cu consorțiul nostru european. Intrarea în Comunitatea de Practică SENIOR este gratuită și nu există costuri ascunse (de exemplu, taxe, cotizații de membru, etc.). Vă rugăm să intrați în legătură cu noi pentru a vă furniza proiectul de acord.

Noi împărtășim ceea ce funcționează!

Proiectul este realizat printr-o colaborare multidisciplinară și complementară, formată din 5 organizații din 4 țări ale UE: România, Spania, Italia și Polonia. SENIOR reprezintă pentru noi o șansă bună de a îmbunătăți capacitățile noastre de lucru cu persoanele în vârstă. Sprijinul Comisiei Europene pentru realizarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului. Conținutul reflectă doar punctele de vedere ale autorilor, iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru orice utilizare care ar putea fi făcută a informațiilor cuprinse în aceasta. Erasmus+ Parteneriat Strategic: Susținerea Nevoilor Persoanelor În Vârstă Este Responsabilitatea Noastră, ID 2020-1-RO01-KA204-080320.

Text preluat de pe: https://trainingclub.eu/senior/

Articole

Nepot pentru o zi

Activități de învățare intergenerațională Împreună cu voluntarii noștri desfășurăm activitatea „Nepot de o zi” pentru a integra persoanele în vârstă în căminul „O nouă șansă”

Citește »

Cum este să fii bătrân?

Atelier de empatie Cum este să fii bătrân? Este o întrebare ale cărei răspunsuri nu le pot imagina decât tinerii. Bătrânețea pare atât de departe încât

Citește »

Seara șezătorilor

Activități de învățare intergenerațională Evenimentul „Seara sezătorilor” a fost creat cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice. Activitatea sa bazat pe ateliere de terapie ocupationala

Citește »