Cum este să fii bătrân?

Atelier de empatie

Cum este să fii bătrân? Este o întrebare ale cărei răspunsuri nu le pot imagina decât tinerii. Bătrânețea pare atât de departe încât nici măcar nu încearcă să-și imagineze sau să caute aceste răspunsuri.

Împreună cu partenerii noștri din Spania, am înțeles că învățarea intergenerațională ar putea contribui cu succes la reducerea decalajului intergenerațional. Dar cât de profundă este decalajul? Pentru a răspunde la această întrebare, noi, echipa #SeniorEdu, am organizat un atelier de empatie. Am început cu un exercițiu pentru a ne imagina cum este să fii bătrân și în grupuri mici să ne gândim la unele provocări cu care s-ar putea confrunta bătrânii. După prezentarea și împărtășirea opiniilor participanților cu privire la provocări, următorul pas a fost exercițiul practic. Participanții intră în pielea bătrânilor pentru câteva minute prin următoarele provocări:
  • Dopuri de urechi în urechi
  • Pietre mici în pantofi.
  • Purtați mănuși care ar simula, de asemenea, neuropatia (amorțeală), în mâinile lor.
  • Benzi în jurul ambelor glezne, pentru a imita mersul afectat.
  • Benzile pentru ochi (sau orice altceva care le poate opri total sau parțial să nu vadă) care simulează probleme oculare care pot apărea cu îmbătrânirea și bolile
  • Folosiți un baston de mers pe jos. (poate fi bățul dintr-o mătură, sau o ramură de copac sau orice altceva care poate simula o trestie de mers)
Înfruntând una sau două dintre aceste provocări, trebuie să încercăm să mergem pe coridor pe câțiva metri. După efectuarea exercițiului, sesiunea de reflecție ne-a oferit posibilitatea de a înțelege cum se simt vârstnicii și ce fel de provocări se confruntă.
Distribuie: