Despre noi

 Asociația Voluntariat Pentru Viață Transformă Vieți și Reconstruiește Comunități

În inima județului Vrancea, o mică organizație din Mărășești își croiește drumul spre inimile și casele persoanelor defavorizate. Asociația Voluntariat Pentru Viață (VPV), o forță a schimbării, a luat naștere în anul 2012, cu un scop nobil: să promoveze voluntariatul și conștiința civică, să aducă lumină și speranță în viețile celor care se confruntă cu greutăți, oferind asistență într-un mod care respectă fiecare individ în parte.

Dezvoltându-se într-o comunitate în care nevoile sociale și crizele au devenit o realitate zilnică, Voluntariat Pentru Viață a devenit un far de speranță pentru cei care se luptă să facă față provocărilor vieții. Cu un deceniu de experiență solidă în coordonarea voluntarilor europeni și în gestionarea unor proiecte vitale în cadrul unor programe esențiale, cum ar fi Erasmus+, Corpul European de Solidaritate, Fundația Regală Margareta a României, P.O.C.U., Granturile S.E.E. și Norvegiene și altele, Voluntariat Pentru Viață a devenit un punct de reper în ceea ce privește serviciile sociale și promovarea voluntariatului.

Fiecare inițiativă a acestei asociații este construită pe principii umane fundamentale. Cu fiecare proiect desfășurat, Voluntariat Pentru Viață își propune să vină în întâmpinarea celor defavorizați, să le ofere nu doar ajutor și asistență, ci să le păstreze și să le respecte demnitatea. De la oferirea de servicii sociale conforme cu legislația în vigoare și până la gestionarea perioadelor post-criză, echipa dedicată a Voluntariat Pentru Viață lucrează asiduu pentru a face diferența.

Însă acțiunile nu se opresc aici. Asociația Voluntariat Pentru Viață se implică profund în cercetarea și monitorizarea fenomenului de excludere socială, aducând în prim-plan persoanele aflate în dificultate și formulând propuneri concrete pentru protejarea acestora. În același timp, organizația investește în formarea profesioniștilor din domeniul asistenței sociale, aducând competențe și abilități noi pentru a face față provocărilor actuale.

Dar adevărata inimă a misiunii lor rămâne în comunitate. Proiectele educaționale derulate de organizația noastră au adus bucurie și schimbare în viețile copiilor și  tinerilor din județul Vrancea. Implicând peste 130 de voluntari europeni din cadrul programului Corpul European de Solidaritate și peste 6000 de elevi din Vrancea din peste 30 de școli și licee din județ și instituții precum: Direcția de Tineret și Sport Vrancea, Centrul Cultural Vrancea, Centrul Cambridge, D.G.A.S.P.C. Vrancea, Muzeul Vrancei, Ateneul Popular Focșani, aceste proiecte au fost un adevărat motor al educației non-formale și al voluntariatului în rândul celor mai tineri membri ai comunității. Copiii și tineri participanți la proiecte au descoperit noi modalități de învățare și au avut ocazia să-și dezvolte abilitățile sociale și emoționale. Implicarea voluntarilor europeni a fost o adevărată sursă de inspirație și model pentru acești tineri, oferindu-le modele de rol și exemple de angajament și solidaritate.

În plus, serviciile sociale oferite de asociația Voluntariat Pentru Viață, cum ar fi Centrele de Zi de Asistență și Recuperare, Centrul de Zi de Integrarea/Reintegrarea Socială, Îngrijirea la domiciliu și Serviciul de Asistență Comunitară, au adus lumina și speranța în viețile 250 de persoane adulte și vârstnice din comunitățile Mărășești, Suraia, Biliești, Movileni. Serviciile oferite de Voluntariat Pentru Viață au reprezentat mai mult decât simple ajutoare – au fost cursuri de reinserție profesională, sprijin în găsirea unui loc de muncă, granturi pentru antreprenorii din mediul rural dar și un sprijin financiar și emoțional pentru o calitate crescută a vieții.

În cadrul Centrelor de Zi de Asistență și Recuperare și Integrare/reintegrare, acești oameni au găsit un mediu prietenos, în care să socializeze, să primească servicii de recuperare prin kinetoterapie și asistență medicală, îngrijire și suport în diferite activități, astfel încât să se simtă utili și valorizați.

Serviciul de îngrijirea la domiciliu a adus confort și siguranță în casele a peste 50 de persoane vârstnice, singure, aflate în situații de izolare socială.

75 de seniori din Mărășești au experimentat beneficiile directe ale Serviciului de Asistență Comunitară, întărind legăturile lor sociale și îmbunătățindu-și calitatea vieții, prevenind astfel izolarea socială.

Serviciile sociale furnizate de către specialiști în domeniul medical, asistență socială și psihologie de tipul: consiliere psihologică și socială, informare privind drepturile sociale, educație pentru sănătate, educație digitală, facilitarea accesului la servicii medicale, la activități culturale și artistice, excursii și drumeții, monitorizare persoane vârstnice singure, suport în realizarea unor activități instrumentale ale vieții zilnice,  au fost o punte către lumea exterioară, oferindu-le oportunitatea de a fi conectați și de a participa la viața comunității lor.

Mai mult decât cifre și statistici, aceste schimbări au fost resimțite profund în fiecare poveste personală. Persoanele vârstnice și-au regăsit bucuria și s-au simțit mai conectate la comunitatea lor, iar tinerii au învățat lucruri noi și au dobândit încredere în capacitățile lor. Fiecare zâmbet, fiecare reușită, fiecare conexiune creată între generații a fost o victorie a solidarității și umanității.

Așadar, implicarea și devotamentul asociației au fost fără îndoială motorul acestei transformări. Cu fiecare acțiune desfășurată, cu fiecare persoană implicată, Voluntariat Pentru Viață a reușit să aducă schimbarea și să ofere speranță în viețile celor care au nevoie de un sprijin în comunitatea lor. Aceste schimbări nu sunt doar observate, ci sunt trăite și resimțite în fiecare zi în inimile și casele celor implicați.

În concluzie, Voluntariat Pentru Viață nu doar oferă servicii sociale esențiale, ci transformă vieți și construiește un viitor mai luminos pentru comunitățile defavorizate. Cu o echipă dedicată și o viziune îndrăzneață, Voluntariat Pentru Viață continuă să fie farul de speranță în mijlocul crizelor, aducând schimbarea și solidaritatea în fiecare colț al României.

 

 

Echipa Voluntariat Pentru Viață