Nepot pentru o zi

Activități de învățare intergenerațională

Împreună cu voluntarii noștri desfășurăm activitatea „Nepot de o zi” pentru a integra persoanele în vârstă în căminul „O nouă șansă” în comunitatea locală. Ideea a luat naștere înainte de COVID și a avut ca scop să ne susținem bunicii în centrul rezidențial și să creăm legături care să le simplifice bătrânețea, pentru că „cine nu are bunici, să caute în Cămin” O nouă șansă „Mărășești. A devenit o tradiție ca elevii celor 3 școli generale din orașul Mărășești să vină să petreacă după-amiezele alături de cei 33 de bunici din centrul de rezidență. Scopul nostru este de a proteja cunoștințele orale moștenite care formează substratul identității noastre colective care riscă să se piardă. Prin urmare, modalitatea aleasă este de a compara generația de adulți cu cea a vârstnicilor, în contexte adecvate astfel încât să se realizeze transferul de cunoștințe. Transferul și păstrarea culturii exprimate de vârstnici ne-au ajutat să definim următoarele:
  • Tip de cultură: ce cred oamenii în vârstă că trebuie să ofere noilor generații;
  • Cum: cu ajutorul biografiei, al poveștilor despre ei înșiși, despre trecut, pentru că amintirile au capacitatea de a se reactiva:
  • Recunoaștere reciprocă pozitivă: seniori-tineri.
  • O conștientizare pozitivă (pentru seniori ar putea fi percepția că au un rol, pentru adulți ar putea fi legătura cu trecutul lor, cu identitatea locală căreia îi aparțin).
  • Reconstruirea, recunoașterea sau pur și simplu „aducerea la lumină” a unui sentiment de identitate colectivă.
  • Tipul de contexte de transfer de cunoștințe (cadrul și condițiile în care acesta poate fi evaluat pe deplin).
Distribuie: