Sophia. Voluntariatul este o artă!

Ce caut aici?

Asta e întrebarea la care trebuie să răspund de fiecare dată când spun persoanelor din România ca locui în Focşani pentru următoarele şase luni (Dumnezeule, trei din toate cele nouă luni deja au trecut!). Dar haideţi să începem cu începutul! Cine sunt eu? Cred că e timpul să mă prezint în faţa tuturor!

Deci… „Bună everybody!” Eu sunt Sophia Avramidou din Grecia! Şi da, am învăţat deja să vorbesc puţin în româneşte, după cum se vede şi mai sus. Din păcate pentru cei ce cunosc doar Atena şi câteva insule greceşti, eu vin din nordul Greciei şi mai precis, din cel mai frumos oraş din toată ţara, numit Salonic (Thessaloniki ). Am 23 de ani şi înainte să ajung în aici, în acest stagiu SEV , am terminat facultatea. Ceea ce m-au ţinut ocupată în ultimii cinci ani au fost studiile mele în Arheologie şi Istorie a Artelor din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic (fratele şi părinţii s-ar putea să aibă o opinie diferită).

Următoarea oprire-următoarea întrebare:  cum ai ales să faci un stagiu SEV? Răspunsul e simplu. Absolvind facultatea în primăvară, chiar nu am avut timp să îmi aleg un master care să mi se potrivească şi, sinceră să fiu, nici nu m-am decis la un domeniu anume. Aşa că mi-am zis că acum ar fi momentul perfect să iau o pauză în care să fac ceva diferit, interesant şi care să conteze. În linii mari, cam de aici am plecat când am am început să caut un stagiu SEV, iar de ajuns, după cum se vede, am ajuns în România, Vrancea, Focşani!

Şi cam cu ce te ocupi tu în Focşani? Ar fi a treea întrebare pe care unii mi-ar putea-o adresa, dacă m-ar vedea pentru prima oară. Ei bine,  sunt voluntar într-un proiect numit „Different but Equal”, care se desfăşoară în Focşani şi Mărăşeşti. Desigur că v-aţi dat seama că eu fac parte din echipa focşăneană – se vede că am obiceiul de a mă repeta tot timpul? – şi, pentru a fi mai precisă, noi ne desfăşurăm activităţile în cadrul Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Elena Doamna” Focşani, în care învaţă copii şi adolescenţi cu nevoi educaţionale speciale. Aici dezvoltăm şi implementăm activităţi recreative şi educaţionale precum hand chraft, dansuri, jocuri de mişcare şi activităţi sportive.

Acesta este raspunsul oficial. Dar dacă mi-aţi cere şi răspunsul sufletului, atunci aş spune că în Focşani primesc o cantitate nemăsurabilă de emoţii! O enormă cantitate de dragoste inocentă exprimată prin zâmbete, îmbrăţişări şi priviri sincere. Poate că cei mai mulţi oameni cred că voluntariatul este despre a dărui şi de a fi folositor comunităţii, dar cred că ei omit un singur aspect. Primeşti mult mai mult decât ceea ce oferi!

Distribuie: