Educație Antiinfracțională și Consiliere Psihologică pentru seniori

„Siguranță și Înțelegere: Educație Antiinfracțională și Consiliere Psihologică pentru seniori, oferite de Asociația ‘Voluntariat pentru Viață’ în parteneriat cu Poliția orașului Mărășești” 

În încercarea de a promova siguranța și de a construi comunități mai responsabile și mai conectate, pe data de 07.09.2023,  Asociația „Voluntariat pentru Viață” a inițiat o nouă serie de activități de educație antiinfracțională dedicată seniorilor din orașul Mărășești. În parteneriat cu reprezentanți ai poliției locale, această inițiativă a căutat să ofere informații valoroase și să ofere sprijin în prevenirea infracțiunilor și a situațiilor de risc.

Prima etapă a acestui program a constat într-o sesiune interactivă susținută de membri ai poliției locale, care au împărtășit informații esențiale legate de siguranță, protecție și prevenirea infracțiunilor. Participanții au avut oportunitatea de a învăța despre metodele de protejare a bunurilor personale, identificarea și evitarea potențialelor situații de pericol, precum și despre modalitățile de raportare a unor activități suspecte sau infracțiuni.

Au fost expuse materiale privitor la :

  1. Sesiuni de informare și educație: Aceste sesiuni pot fi organizate pentru a oferi informații despre tipurile de infracțiuni care au loc în zonă, metodele de prevenire a acestora și procedurile de raportare în caz de urgență. De asemenea, se pot oferi sfaturi și resurse pentru protejarea bunurilor personale și a siguranței individuale.
  2. Programe de mentorat și consiliere: În special pentru tineri, programele de mentorat pot fi extrem de eficiente în prevenirea comportamentelor delincvente. Acestea oferă sprijin emoțional, îndrumare și modele de comportament pozitiv.
  3. Evenimente comunitare: Organizarea de evenimente sau activități recreative care aduc împreună membrii comunității este o modalitate de a crea conexiuni puternice între locuitori și de a promova un mediu social sănătos și sigur.
  4. Parteneriate între organizații și forțele de ordine: Colaborarea între organizațiile non-guvernamentale, instituțiile educaționale și autoritățile locale de aplicare a legii poate contribui la dezvoltarea și implementarea unor programe eficiente de prevenire a infracțiunilor.
  5. Sesiuni de consiliere și educație juridică: Astfel de sesiuni pot oferi informații despre drepturile și responsabilitățile individuale în fața legii și pot ajuta oamenii să înțeleagă mai bine implicațiile juridice ale acțiunilor lor.

Aceste activități nu doar informează și educă, ci și consolidează relațiile dintre membrii comunității, promovând un spirit de responsabilitate colectivă în prevenirea infracțiunilor și creând un mediu mai sigur pentru toți locuitorii.

Consilierea psihologică ținută de dna psiholog Adriana Arghire sub tema „Cunoașterea Simțurilor Noastre” a fost o abordare minunată și profundă pentru a explora și înțelege mai bine aspectele emoționale și psihologice ale fiecărui individ. Această formă de consiliere poate viza explorarea și înțelegerea emoțiilor, gestionarea stresului, dezvoltarea abilităților de comunicare și înțelegerea impactului simțurilor asupra stării noastre mentale și emoționale.

Iată cum ar putea fi structurată o astfel de sesiune de consiliere sub această temă:

  1. Explorarea simțurilor: În cadrul acestei sesiuni, psihologul a încurajat participanții să exploreze și să împărtășească modul în care simt și percep diferitele aspecte ale vieții lor, cum ar fi emoțiile, senzațiile fizice sau reacțiile la anumite stimulente. Aceasta ar putea implica exerciții de conștientizare și auto-reflecție.
  2. Gestionarea stresului: au fost explicate tehnici și strategii practice pentru a gestiona și reduce stresul în viața de zi cu zi. De exemplu, tehnicile de respirație sau exercițiile de relaxare pot fi utile pentru a învăța cum să facem față mai bine situațiilor tensionate.
  3. Îmbunătățirea relațiilor și comunicării: S-au explorat moduri de a îmbunătăți relațiile interpersonale și comunicarea, înțelegând modul în care simțurile noastre influențează modul în care ne conectăm și interacționăm cu ceilalți.
  4. Dezvoltarea încrederii și a stimei de sine: Consilierea a inclus și discuții și exerciții care să încurajeze dezvoltarea unei imagini pozitive de sine și creșterea încrederii personale.
  5. Experiențe practice și exerciții: Psihologul a explicat și introdus exerciții practice și activități pentru câștigarea experienței în a ilustra modul în care simțurile noastre influențează modul în care percepem lumea și cum ne putem folosi aceste simțuri pentru a ne îmbunătăți starea de bine.

Această formă de consiliere nu numai că oferă participanților instrumente și abilități pentru gestionarea aspectelor lor emoționale și psihologice, dar îi ajută și să exploreze și să înțeleagă mai bine relația dintre simțuri și starea lor mentală și emoțională, contribuind astfel la o mai bună înțelegere și gestionare a aspectelor lor interioare.

Distribuie: