RAPORT CAMPANIA Anti-discriminare și anti-bullying

RAPORT CAMPANIA Anti-discriminare și anti-bullying
Perioada: ianuarie – februarie 2023
Locația: Comuna Biliești, Jud. Vrancea, Comuna Suraia, Jud. Vrancea, Comuna Movileni, Jud. Galați

Descrierea activității:
În perioada ianuarie – februarie 2023 s-au desfășurat Campaniile de voluntariat ”Școala anti-bullying” în Comuna Biliești, Jud. Vrancea, ”Stop bullying în școli” în Comuna Suraia, Jud. Vrancea și ”Împreună împotriva bullying-ului” în Comuna Movileni, Jud. Galați, campanii inițiate de Asociația Voluntariat Pentru Viață împreună cu experții campanii voluntariat și membrii grupurilor de inițiativă locală din cele trei comune.
Campania anti-discriminare și anti-bullying a fost una din acțiunile de implicare activă și voluntariat desfășurate în cadrul proiectului ”Servicii integrate destinate comunităților teritoriului GAL Siretul Verde” – Activitatea A5.2 și a avut ca obiectiv principal conștientizarea impactului negativ al discriminării și al hărțuirii asupra elevilor și a importanței creării unui mediu școlar sigur și incluziv.
Discriminarea și hărțuirea sunt probleme semnificative în școli, care pot avea efecte negative de lungă durată asupra elevilor. Copiii care sunt victime ale discriminării sau ale hărțuirii sunt mai predispuși să se confrunte cu dificultăți academice și sociale, ceea ce duce la o calitate mai scăzută a vieții și la o bunăstare generală. Discriminarea și hărțuirea nu numai că dăunează persoanelor vizate, dar creează, de asemenea, o atmosferă negativă și nesigură pentru întreaga comunitate școlară. Atunci când elevii nu se simt în siguranță și incluși, este mai puțin probabil ca aceștia să frecventeze școala, să aibă performanțe academice bune și să dezvolte relații pozitive cu colegii lor. Acest lucru poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății lor mentale și fizice, precum și asupra succesului lor academic și profesional.
Crearea unui mediu școlar sigur și incluziv este crucială pentru ca toți elevii să se dezvolte. Acest lucru include promovarea respectului pentru diversitate și educarea privind discriminarea și hărțuirea.
În luna februarie elevii de la Școala Gimnazială Biliești, Școala Gimnazială Suraia și Școala Gimnazială ”Alexei Mateevici” Movileni au participat la ore deschise pe tema ”Anti-discriminare și anti-bullying”. Activitățile desfășurate au implicat o serie de exerciții interactive și participative, inclusiv discuții în grup, jocuri de rol, povestiri. Activitățile au fost concepute pentru a-i încuraja pe elevi să își exploreze propriile atitudini și comportamente față de ceilalți și pentru a contesta stereotipurile și prejudecățile.
Prin activități interactive, elevii au aflat informați despre bullying și discriminare, despre consecințele pe care le pot avea aceste fenomene și au descoperit modalități de combatere a discriminării și a hărțuirii, cum ar fi intervenția spectatorului și gestionarea conflictelor într-un mod constructiv și pașnic. Activitățile au fost facilitate de către profesorii de la clasă, cu sprijinul echipei de proiect. De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai Poliției locale, care au purtat discuții libere cu elevii privind modul de sprijinire a colegilor care se pot confrunta cu discriminare sau hărțuire.
Campania anti-discriminare și anti-bullying a fost sprijinită de colaboratorii noștri: Școala Gimnazială Biliești, Școala Gimnazială Suraia, Școala Gimnazială ”Alexei Mateevici” Movileni, Primăria comunei Biliești, Primăria comunei Suraia, Primăria comunei Movileni, Postul de Poliție Biliești, Postul de Poliție Movileni.
Rezultate
Ca urmare a derulării campaniei anti-discriminare și anti-bullying a crescut gradul de conștientizare și înțelegere a elevilor cu privire la discriminare și hărțuire, inclusiv impactul acestora asupra indivizilor și a comunității. De asemenea, campania a contribuit la prevenirea comportamentelor de discriminare și de intimidare, oferindu-le elevilor instrumentele și resursele necesare pentru a recunoaște astfel de comportamente și a reacționa la ele, elevii devenind astfel mai capabili să recunoască, să raporteze și să răspundă la acte de hărțuire. Prin participarea în activitățile campaniei, elevii și-au dezvoltat, de asemenea, empatia și compasiunea față de ceilalți, promovând o cultură a bunătății și a respectului.

Responsabil activități implicare activă și voluntariat,
Tuchiluș Cristina

Distribuie: