Provocări

 

O noua provocare pentru Asociaţia Voluntariat Pentru Viaţă din Mărăşeşti

 

Asociaţia Voluntariat pentru Viaţa şi-a început activitatea în urmă cu 6 ani şi a implementat până în acest moment un număr de 10 proiecte finanţate  de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ , program gestionat în România de ANPCDEFP.

Proiectul “Smile To You”  este un proiect de voluntariat din cadrul Corpului European de Solidaritate, acţiunea cheie KA1 şi se va implementa în perioada 01.09.2018- 31.10.2019 având ca parteneri asociaţi ai proiectului 9 instituţii de învăţământ din judeţul Vrancea, după cum urmează: Şcoala generala” Ecaterina Teodoroiu” Mărăşeşti, Şcoala generală nr.2 Mărăşeşti , Şcoala cu clasele I-IV “ Siretu”  Mărăşeşti, Liceul Tehnologic “Er. Grigorescu “ Mărăşeşti, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, Colegiul Tehnic “Gh.Asachi” Focşani, Colegiul Pedagogic  „Spiru Haret” Focşani,  Şcoala Gimnazială ”Emil Atanasiu” Garoafa şi Şcoala Gimnazială “Petrache Blându” Ciuşlea.

Încă din faza de scriere a proiectului profesorii din şcolile partenere cu sprijinul

voluntarilor  asociaţiei Voluntariat Pentru Viaţă au realizat un studiu prin aplicarea unor

chestionare cu privire la situaţiile dezavantajate ale elevilor precum şi a nevoii unui proiect pe tema prevenirii fenomenului de bullying în propriile şcoli.

 

 Scopul proiectului “Smile To You”  este prevenirea fenomenului de bullying în rândul copiilor şi tinerilor prin activităţi de educaţie non-formală.

De asemenea, proiectul îşi doreşte să contribuie la creşterea  gradului de informare al copiilor şi tinerilor din jud.Vrancea cu privire la fenomenul de bullying şi efectele sale şi la dezvoltarea de atitudini de nondiscriminare, egalitate, toleranţă şi respect.

Activităţile proiectului vor fi puse în practică de 8 voluntari europeni din Armenia, Belgia, Franţa, Giorgia, Italia, Marea Britanie şi Turcia interesați de tema proiectului și dornici să se implice într-un stagiu de voluntariat individual pe o perioadă de 7 luni în ţara noastră.

Toate activităţile vor avea la bază tehnici din art terapie,terapie prin joc şi dramaterapie, vor favoriza dezvoltarea gândirii şi comunicării,vor stimula creativitatea şi spontaneitatea avand ca obiectiv dezvoltarea abilităţilor de relaţionare ale copiilor şi tinerilor participanţi.

Specific acestor activităţi va fi faptul că toate vor avea ca temă reguli de civilitate,importanţa limbajului adecvat,modalităţile de adresare,respectul faţă de celălalt,păstrarea bunurilor şcolare,toleranţa,solidaritatea,într-un cuvânt maniera de a te comporta astfel încât viaţa în colectivitate să fie cât mai agreabilă.

“ Am ales realizarea unui proiect pe această temă prin implicarea volunarilor europeni, deoarece s-a constatat că tinerii apropiaţi ca vârsta şi cu aceleaşi interese sunt mai uşor acceptaţi decât adulţii, de către ceilalţi tineri şi copii. Astfel,dorim să prezentăm felul în care implicarea sistematică și orientată pe copil și responsabilizarea acestora pot ajuta la evidențierea părerilor lor cu privire la violenţa existentă în şcoli și cum pașii făcuți împreună de voluntarii europeni, profesori, părinți și elevi se pot dovedi eficienți împotriva bullying-ului ” a declarat Drăgan Any Mary Elisabeta –cea căreia îi aparţine conceptul proiectului şi scrierea lui.

 

 

Proiectul „Smile to You” implementat de Asociația „Voluntariat pentru Viață” este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, program gestionat în România de ANPCDEFP. Este un proiect de combatere a violenţei şi a fenomenului de bullying pe care echipa „Voluntariat pentru Viață” se pregătește să-l susțină în orașele  Mărășești,Focşani,Panciu şi comunele Ciuslea şi Garoafa, un nou proiect de mobilitate în domeniul tineretului.

Distribuie: