Proiectul „Facilități Digitale pentru Adulți 55+” aduce beneficii educației pe tot parcursul vieții

Asociația Voluntariat Pentru Viață din Mărășești a găzduit pe 12 octombrie al treilea Eveniment Multiplicator din cadrul proiectului Erasmus+ „Facilități Digitale pentru Adulți 55+”.

Evenimentul a avut ca scop să adune într-un proces de învățare a folosirii noilor tehnologii, adulții, organizații și formatori, pentru a-i familiariza cu rezultatele proiectului și pentru a-i implica activ într-un ecosistem educațional.

Ecosistemul are în vedere participarea adulților peste 55 de ani la un curs de formare Moodle, disponibil în limbile: engleză, română, spaniolă și turcă. Cursul este gratuit, cu certificarea învățării finale de către consorțiul de parteneri DIFA55+.

Cursul se bazează pe cele 5 domenii ale DigComp – Alfabetizare în informații și date, Comunicare și colaborare, Creare de conținut digital, Securitate și Rezolvarea problemelor – și, prin exemple și exerciții practice, ghidează cursantul spre dobândirea de competențe digitale.

Într-o eră în care tehnologia digitală devine tot mai omniprezentă în viața de zi cu zi, abilitățile digitale devin esențiale. Cu toate acestea, mulți adulți din această categorie de vârstă se confruntă cu provocări în a învăța și a utiliza noile tehnologii.

Întâlnirea a oferit participanților o privire profundă asupra rezultatelor proiectului. Printre aceste rezultate se numără „Ghidul Facilitatorului Digital”, care oferă resurse educaționale și materiale video pentru îmbunătățirea abilităților digitale ale adulților, precum și „Evaluarea Abilităților Digitale de zi cu zi- Aplicație Web”, care permite adulților să-și evalueze competențele digitale.

Participanții au beneficiat de o prezentare a Programului Erasmus+ și a contribuției acestuia la educația adulților. De asemenea, s-a discutat despre importanța învățării pe tot parcursul vieții și beneficiile educației continue. Pentru a exemplifica conceptele discutate, adulții prezenți la eveniment au avut oportunitatea să participe la evaluarea online a abilităților lor digitale, conform propunerii consorțiului de parteneri DIFA55+.

Evenimentul s-a încheiat oficial cu o sesiune de discuții și cu un moment de creare a unei rețele prin care toți partenerii și participanții să rămână conectați. Acest lucru a permis participanților să-și împărtășească opinii despre munca desfășurată și să ofere sugestii cu privire la viitorul comunității de învățare pe tot parcursul vieții.

Proiectul „Facilități Digitale pentru Adulți 55+” a reprezentat o oportunitate de a aborda o nevoie reală în societatea modernă. Dezvoltarea abilităților digitale este un pas crucial pentru includerea socială și profesională a adulților.

Consorțiul format din Asociația Voluntariat Pentru Viață și partenerii săi europeni, Formative Footprint din Spania, SHEIM din Turcia, Asociatia Team4Excellence din Constanța, au realizat un proiect care oferă resurse valoroase pentru educația și dezvoltarea personală a adulților.

Pentru mai multe informații despre proiectul „Facilități Digitale pentru Adulți 55+”, puteți accesa pagina oficială a proiectului la https://trainingclub.eu/difa/.

Proiectul „Facilități Digitale pentru Adulți 55+” cu ID 2021-1-RO01-KA220-ADU-000035297 a fost acceptat pentru finanțare de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, din partea Uniunii Europene, în cadrul programului ERASMUS+, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 octombrie 2023.

 

Cursul este disponibil accesând linkul: https://bit.ly/3SjuzjD

Distribuie: