Între sănătate și spiritualitate: Cum să găsești echilibrul în viața ta?

Sâmbătă, 22 aprilie 20023, Asociația Voluntariat Pentru Viața din Mărășești a avut plăcerea de a găzdui un eveniment axat pe tema sănătății și spiritualității pentru aproximativ 50 de persoane în vârstă din comunitatea noastră. Evenimentul a implicat beneficiarii Programului de Interes Național: “Servicii sociale de asistență comunitară pentru persoanele vârstnice”, proiect pe care asociația îl desfășoară în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Scopul evenimentului a fost acela de a ajuta beneficiarii proiectului să înțeleagă legătura dintre sănătatea lor fizică și bunăstarea lor spirituală și de a le oferi instrumente practice pentru a îmbunătăți ambele aspecte ale vieții lor.

Evenimentul a început cu un primire călduroasă și o scurtă introducere în subiect realizata de către managerul de proiect, dl. Daniel Drăgan. Acesta a dorit sa mulțumească participanților pentru ca au răspuns invitației și să sublinieze angajamentul pe care asociația Voluntariat Pentru Viața l-a asumat față de comunitatea din Mărășești și mai ales fata de persoanele în vârstă. Acest angajament presupune implicarea în comunitate cu scopul îmbunătățirii calității vieții membrilor acesteia prin proiecte sociale și prin voluntariat.  Totodata, Dl. Drăgan Daniel a menționat că Centrul Social Multifuncțional este o instituție care susține rezolvarea nevoilor sociale cetățenilor orașului Mărășești și alte localități din regiune.

Au fost invitați reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, preotul paroh Palade Cristinel și preotul paroh Cotîrlan Constantin Ovidiu, ca lideri spirituali și îndrumători pe aceasta cale a spiritualității, dl. Dr. Oprea Ion, ca reprezentant al științelor medicinii și ca ghid în biomedicină și îngrijirea modernă și dl. George Silivestru, profesor de limba română și religie la Școala Gimnazială nr.2 Mărășești, în dificilul rol de moderator al discuției.

Intersecția dintre sănătate și spiritualitate este un domeniu de studiu complex și multifațetat. Invitații au discutat despre cum credințele și practicile spirituale au un impact semnificativ asupra sănătății fizice și mentale a unei persoane. De exemplu, rugăciunea și meditația au fost legate de reducerea stresului și a anxietății, de îmbunătățirea funcției imunitare și de scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. În plus, practicile spirituale pot oferi un sentiment de scop, speranță și sens în viață, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale și a bunăstării. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că relația dintre spiritualitate și sănătate nu este pe deplin înțeleasă și necesită cercetări suplimentare. În general, integrarea practicilor spirituale în asistența medicală poate duce la îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate și la o abordare mai holistică a tratamentului. Doctorul Oprea Ion a subliniat și importanța unei alimentații echilibrate și a integrării legumelor și fructelor crude pentru a ne putea susține organismul și sistemul imunitar și pentru a ne putea oferi energia și vitalitatea de care avem nevoie.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, în timpul căreia participanții au putut să pună întrebări și să își împărtășească propriile experiențe. Evenimentul a fost marcat și de o slujbă religioasă de pomenire susținută de preotul  paroh Palade Cristinel și preotul paroh Cotîrlan Constantin Ovidiu.

Feedback-ul primit de la participanți a fost unul pozitiv, evenimentul încadrându-se într-unul dintre principalele scopuri ale proiectului nostru, mai precis prevenirea riscului de excluziune socială. Suntem bucuroși că am reușit să oferim populației vârstnice din comunitatea noastră o ocazie de ieși din rutina cotidiană, de a socializa și de a primi informații și resurse valoroase pentru a-i ajuta să își mențină sănătatea fizică și spirituală. Vom găzdui evenimente similare în viitor și vom  continua să servim comunitatea noastră în moduri semnificative cu dedicatie si implicare.

 

Echipa de proiect :

  • Bogdan Chiriș- Președinte
  • Dr. Oprea Ion-consilier medical
  • Dr. Ștefan Lipan -consilier Social
  • Adriana Popa-instructor
  • Any Mary Drăgan -asistent social
  • Cătălin Arghire-coordonator voluntary
  • Daniel Drăgan-manager proiecte
Distribuie: