Generații în Armonie și Cuvinte

Generații în Armonie și Cuvinte📚
În după-amiaza zilei de 08 februarie 2024, Asociația „Voluntariat Pentru Viață” a găzduit un eveniment special din cadrul proiectului „Generații în Armonie”, finanțat de Fundația Regală Margareta a României. Această întâlnire a adus împreună seniorii din cadrul Programului de Interes Național, nepoții lor, voluntari ai Corpului European de Solidaritate și echipa Asociației, cu scopul de a împărtăși bucuria și de a participa la procesul continuu de învățare pe tot parcursul vieții.
📚🌍Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Cititului Împreună, voluntarii Corpului European de Solidaritate, nepoții și seniorii s-au adunat pentru a citi împreună poezii. A fost o seară memorabilă în care voluntari din Norvegia, Germania, Spania și Italia au prezentat poeții naționali și le-au recitat poeziile atât în limba maternă, cât și traduse în română.
S-a recitat în limba norvegiană, germană, spaniolă, italiană și în limba română: Jon Fosse-Norvegia, Johan Wolfgang von Goethe- Germania, Federico Garcia Lorca-Spania și Luigi Pirandello-Italia.
Bunicile și nepoții au răspuns provocării, împărtășind cu mândrie poezii și mesaje transmise de poeții români: Mihai Eminescu, George Coșbuc, Tudor Arghezi, Ion Minulescu, Adrian Păunescu
Momentul artistic s-a încheiat cu o strofă din „Luceafărul” lui Mihai Eminescu citită în română, norvegiană, germană, spaniolă și italiană, demonstrând că Eminescu se aude frumos în toate limbile pământului.
🌈
Activitățile au continuat cu prezentări valoroase care au stimulat dialogul pe teme de interes.
Psihologul Drăgan Ștefan a prezentat aspecte esențiale legate de planificarea vacanțelor pentru persoanele de peste 65 de ani. De la alegerea destinației și planificarea itinerariului, până la gestionarea costurilor și comunicarea eficientă în timpul călătoriei, participanții au fost îndrumați să facă din fiecare vacanță o experiență memorabilă și plină de satisfacții.
Medicul Oprea Ion a abordat tema „Principii în administrarea vitaminelor”. Toți cei prezenți au fost informați cu privire la riscurile utilizării necontrolate a suplimentelor alimentare și a vitaminelor, subliniindu-se pericolele unei astfel de practici bazate exclusiv pe reclamele din presă. Această prezentare a adus în atenția participanților o problemă de sănătate publică cu impact semnificativ asupra calității vieții.
În încheierea întâlnirii, psihologul Arghire Adriana a inițiat o dezbatere animată pe tema „Râsul, elixir de vindecare a spiritului. Cu umor și înțelepciune, participanții au explorat rolul terapeutic al râsului în menținerea sănătății mentale și în îmbunătățirea relațiilor interpersonale. Dezbaterile au evidențiat importanța râsului în reducerea stresului și îmbunătățirea stării de bine, subliniindu-se necesitatea de a-l cultiva în viața de zi cu zi. Râsul s-a dovedit a fi o problemă mai serioasă decât pare! De tot râsul !!! 😊
❤️Această întâlnire s-a încheiat într-un ritm de dansuri populare, unde seniorii au fost profesori pentru voluntari și nepoți. Timpul petrecut împreună de generații diferite a reprezentat nu doar o ocazie de informare și educație, ci și un moment de bucurie, conexiune și împărtășire, contribuind astfel la promovarea armoniei și solidarității în comunitate.
❤️Asociația „Voluntariat Pentru Viață” continuă să-și îndeplinească misiunea de a crea punți între generații pentru o viață mai bogată și împlinită.
Distribuie: