Filipa

Voluntariatul vă schimbă pe voi înșiși, dar și viețile altor persoane!

de Filipa ROCHA

Bună! Numele meu este Filipa Rocha, sunt din Portugalia şi fac voluntariat în România.
Am hotărât să aplic pentru proiectul de voluntariat acum 6 luni, pentru că mi-am luat un an sabatic înainte de a merge la universitate. Am hotărât să ies din zona de confort şi să „mă maturizez”.
Aveam 17 ani când am ajuns în această ţară, ceea ce a fost o mare provocare. Dar credeţi-mă, această a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată! Ar trebui să încercaţi!
Ce fac aici? Eu şi ceilalţi trei voluntari cu care lucrez şi locuiesc, facem activităţi non-formale pentru copiii cu vârste între 6 şi 14 ani, în patru şcoli din Mărăşeşti, plus o şcoală pentru copii cu nevoi speciale , CSEI „Elena Doamna” din Focşani. Noi plănuim activitatea şi aducem materialele, care ne sunt furnizate de către organizaţia gazdă pentru toate activităţile, în marea lor majoritate activităţi de abilitate manuală. De asemenea, petrecem timp şi cu copii din apartamentele sociale şi pot să vă spun că sunt orele mele preferate din săptămână! Îmi este greu să îmi imaginez viaţa mea acum, fără aceşti copii!
Cea mai mare motivaţie a mea este fericirea pe care o simt şi o văd pe fețele copiilor când intrăm în clasa sau când ne întâlnim pe stradă. Ei mă fac să fiu recunoscătoare că sunt aici. În plus, toate reacţiile pozitive pe care le primim în mod constant de la profesori, directori de şcoli, coordonatori etc. îmi dau încredere, şi este extraordinar să ştiu că oamenii apreciază nu doar prezenţa mea aici, ci şi munca mea.
Sunt extrem de norocoasă pentru proiectul de voluntariat şi pentru toţi oamenii pe care i-am întâlnit venind în România, această ţară frumoasă cu o cultură şi istorie uimitoare şi locuri minunate. Desigur, uneori îmi este dor de acasă, dar cu atâţia oameni în jurul meu îmi este uşor să fiu departe de Portugalia.
Curând trebuie să mă întorc în țara mea şi după această aventură, bagajul meu este super-greu, pentru că mai mult decât am dat, am primit şi învăţat o mulţime de la copii şi din toate clipele petrecute aici. Deci acum e rândul vostru să îi lăsaţi pe ceilalţi să va umple bagajul! Acum este şansă voastră să arătaţi că sunteţi valoroşi!
O experienţă ca aceasta vă va schimba şi veţi sfârşi prin a schimba ceva în viaţa unei alte persoane. Oferiţi-vă această şansă!

Distribuie: