Festivalul de Voluntariat

Festival de Voluntariat
Organizator: Voluntariat Pentru Viață Mărășești

Poate că ai fost deja la Electric Castle, Untold, Neversea sau poate colinzi întregul continent- și de ce nu?- întreaga lume- pentru a participa la festivaluri la care sunt invitați artiști celebri, trupe pe care le asculți 24/24 de ore pe zi. Poate faci parte din acea categorie de oameni care își cumpără bilete la toate spectacolele din Galele Teatrale sau care este voluntar la festivaluri de teatru, muzică ușoară, folk, jazz sau classic. Poate ești un cititor împătimit și cochetezi cu cinematografia și ești primul care se înscrie la TIFF, Boovie sau alte evenimente asemănătoare. Și asta nu e rău. Înseamnă că ești un om de festival, un curios, un iubitor de artă și un curajos. De aceea, cred că te-ar interesa un nou gen de festival. Indubitabil, indiferent de modul în care participi la festivalurile amintite anterior, este clar că experiența, contextul, situațiile prevăzute și neprevăzute contribuie la devenirea ta ca om. Și dacă faci toate astea pentru tine, nu crezi că ar fi timpul să încerci ceva care contribuie la dezvoltarea lumii din jur prin propria ta devenire?

Festivalul de voluntariat este o gală a tinerilor care vor să scrise un episod din istoria pe care- asumat sau- nu o împărțim. Își dorește să se transforme într-o gală a ideilor, a faptelor, un loc în care, așa cum spunea David Popovici, „oamenii obișnuiți, fac lucruri extraodinare”. Festivalul de Voluntariat este un eveniment care se va desfășura în cadrul proiectului Architects of Change, proiect finanțat de Corpul European de Solidaritate.

Obiectiv
Architects of change este un proiect care se naște din dorința de a încuraja implicarea copiilor și tinerilor în viața comunității, care vrea să susțină inițiativele care promovează implicarea civică, dezvoltarea durabilă și educația non-formală. În implementarea proiectului și desfășurarea activităților sunt implicați 16 voluntari ESC (12 din Europa și 4 din România) care vor promova valorile europene, vor spune poveștile cu care vin de acasă, vor sprijini implicarea copiilor în activități și le vor inspira curajul să-și propună, implementeze și susțină ideile.

De ce?
Deși este întrebarea pe care o punem și din curiozitate și din inerție, în contextul Architects of change, răspunsul ei este unul foarte simplu. Conștientizarea responsabilității civice și implicarea activă în viața cetății sunt două elemente esențiale atât în dezvoltarea plenară a tinerilor, cât și în dezvoltarea durabilă a comunității. Conștient de pasivitatea, lipsa de implicare civică și indiferența generală, prin joc și joacă, creând contexte non-formale, prin puterea exemplului și încurajând implicarea directă, proiectul își dorește să transforme tinerii, din simpli spectatori, în arhitecți ai lumii în care își doresc să trăiască. Proiectul în sine este un proces de transformare, un proiect de asumare, mediul în care tinerii, susținuți îndeaproape de voluntarii ESC, vor lucra în echipă, vor căpăta încredere în abilitatea lor de a produce o schimbare și vor aplica propriile soluții la problemele pe care le observă în jurul lor.

Activități, jocuri și revelații
Activitățile proiectului vor fi desfășurate împreună cu copii și tineri din județul Vrancea. Atât Centrul Cultural Vrancea, Centrul pentru Tineret Focșani, Palatul Copiilor Focșani, Clubul Copiilor Mărășești, precum și școli și licee din județ vor contribui la realizarea acestora. Sub forma unor workshopuri non-formale, în care jocul se împletește cu subiectele serioase menite să producă o schimbare în abordarea și mentalitatea tinerilor, scopul acestora este acela de a încuraja desfășurarea de acțiuni civice, campanii, activități de voluntariat și proiecte pentru mediu. Activitățile urmează 4 pași: SIMTE, IMAGINEAZĂ, REALIZEAZĂ și ÎMPĂRTĂȘEȘTE. Parcurgând acest ciclu, ghidați de educatori, profesori și voluntari, copiii vor avea ocazia să-și cizeleze ideile, să înțeleagă de ce contează atât de mult pentru ei, să-și ia avânt și să-și scrie propriu proiect de succes; ziua lor de mâine.
Un an plin de ateliere, cu activități dintre cele mai diverse, care se va dovedi în final o călătorie inițiatică pentru toate personajele ei, se va încheia cu un Festival de Voluntariat, organizat de voluntarii Corpului European de Solidaritate, eveniment care va promova ideile micilor #schimbalume. Urcând pe scena Teatrului, a Ateneului sau a orcărei alte săli de eveninete din județ, tinerii vor fi convinși că nu sunt doar figuranți în povestea comunității lor, se vor simți mult mai asumați și vor fi motivați să continue să clădească. Ușor, ușor, din castele de nisip vor face mori de vânt din care, nu foarte târziu, vor construi zgârie nori. Voluntarii se vor bucura pentru reușita lor, fiind ei înșiși altfel de oameni după o astfel de experiență. Cred că ceea ce face acest proiect special este tocmai faptul că te ajută să înțelegi că și tu poți produce o schimbare, că ești necesar și prețios.

Ce poți face cu o idee? – Kobi Yamada o poveste pentru orice cititor
Crescuți sau nu cu povești, clasice sau contemporane, trebuie să fim conștienți de puterea cuvintelor. Poți, încearcă, crezi, tu, implică-te, contruiește, ești sunt cuvintele care pun cap la cap povestea Architects of change, iar Festivalul de Voluntariat este locul în care îți poți prezenta și premia ideile. Și ce poți face cu ele până atunci? Întoarce-le pe toate părțile, caută-le nod în papură, pune-le în practică, reformulează-le, împărtășește-le cu alții, colorează-le și transformă-le în ceea ce îți dorești cel mai mult să realizezi. Și nu te teme, echipa Architects of change este lângă tine în tot acest proces, sub ce formă vrei tu: de spiriduși, animale vorbitoare, Sfinte Duminici, furnici sau personaje pantagruelice.

Articol realizat de Teodora Mirică,

Voluntar al Asociației Voluntariat Pentru Viață Mărășești, în proiectul Architects of Change, proiect finanțat de Corpul European de Solidaritate prin A.N.P.C.D.E.F.P.

Distribuie: