Etta

158/184 zile; 3792/4416 ore – sunt numerele mele românești de azi.

Este ca și la loterie: ai numerele și ceea ce trebuie să faci este să aştepţi tragerea. Nu știi ce se va întâmpla, speri doar să-ţi vezi numerele. Aceasta este experienţa mea SEV, dar cu partea pozitivă  că mereu câștig.

Proiectul meu aici constă în activităţi cu persoane vârstnice: vorbesc cu ei, jucăm jocuri și creez ceva nou pentru a le schimba rutina zilnică. Persoanele în vârstă sunt ca niște copii, sau mai rău.

Ei au nevoie de atenție, stimulente iar mintea lor nu este la fel de flexibilă ca cea a copiilor, așa că este foarte dificil să le schimbi obiceiurile.

Aceasta este cea mai grea parte a proiectului meu: să inventez  ceva ce le place sau pot face. La fel ca la loterie, unde trebuie să te gândeşti pe ce numere să pariezi, dar apoi… câștigi întotdeauna un zâmbet, o îmbrățișare, o lacrimă de fericire și te simţi cea mai importantă persoană de pe pământ.

Pe parcursul acestor luni am încercat, de asemenea, să implicăm şi copii în activitățile cu persoanele vârstnice … ei bine …zâmbetele și interacțiunea creată între ei este ceva inefabil.

Să-l vezi pe Mircea, în vârstă de peste 70 de ani, driblând cu Ionuț, în vârstă de 7 ani, înțelegi imediat cât de ușor se poate naşte ceva, folosind doar o minge.

Sau Maria, în vârstă de…ei bine, este nepoliticos să spunem vârsta femeilor, care o ajută pe Andreea, în vârstă de 11 ani, care a uitat să-şi acopere unul dintre numere în timp ce joacă bingo, este pur și simplu: wow.

Ceea ce este cu adevărat minunat este că aici nu exista  aproape nici o oportunitate de petrecere a timpului liber pentru copii, iar vârstnicii îşi petreceau  toată ziua în camerele lor, dar acum, de când am venit noi, ceva s-a schimbat.

Acum, copiii vin în acest loc și pot juca șah sau table atunci când doresc, pot să-şi petreacă timpul cu vârstnicii, chiar dacă este încă un pic mai greu, sau pot „coase” (am învățat şi eu…)

În concluzie, experienţa SEV te ajută să înțelegi cine eşti și îţi arată că simplitatea este cheia tuturor lucrurilor!

Etta, Italia

Distribuie: