Asociaţia „Voluntariat pentru Viaţă”, promotor al proiectului Nature Symphony

Nume proiect: Nature Symphony
Locatie: Bucuresti , Lepsa , Romania
Perioada activitatii de schimb: 1– 11 august 2015
Organizator: Asociatia Voluntariat Pentru Viata (Organizatie Neguvernamentala din Romania)
Finantator: Comisia Europeana prin programul Erasmus+ (Activitatea – Schimb de Tineri), administrat in Romania de ANPCDEFP.

Asociatia Voluntariat Pentru Viata este promotor al proiectului, actionand ca organizatie de coordonare a proiectului in parteneriat cu „GEMLIK MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI” este o Școală de Formare Profesională din Gemlik, Turcia si “Xploreworld” un grup informal de tineri din Narva, Estonia.

nature 2 parl

Descriere proiect: Nature Symphony este un schimb de tineri finantat din fonduri europene organizat la initiativa Asociatiei Voluntariat pentru Viata in parteneriat cu organizatii din alte 2 tari ale Uniunii Europene.

La activitatea de schimb de tineri au luat parte nu mai putin de 30 tineri din 3 tari, care timp de 10 zile au participat la workshop-uri educationale de cunoastere a limbajului mimico-gestual si activitati outdoor( orientare turistica, pescuit, tehnici de supravetuire si campare) au vizitat regiunea deosebita a zonei Lepsa-Gresu din Vrancea si au descoperit cultura unica de acolo.

naturesimphony33 naturesimphony11 nature simphony22

Tema proiectului a fost legata de promovarea tolerantei intre tinerii cu dizabilitati auditive si fara dizabilitati si modalitati de interactiune a acestor tineri prin activitati outdoor.

nature 1 nature 3 oi nature 33

Numar participanti: 30 tineri + 3 lideri de grup .Varsta participantilor la schimb, intre 14-18 ani.

Tari partenere: Turcia si Estonia

Scopul proiectului Nature Symphony – cresterea gradului de toleranță între tinerii cu deficiențe auditive și tinerii fără dizabilități.

Unul din obiectivele proiectului a fost de a facilita condițiile de interacțiune între cei 30 de tineri cu și fără deficiențe de auz in cele 9 zile de activitate.

Cel de al doilea obiectiv a fost de a crește motivația de interacțiune între 30 de tineri din Turcia, Estonia și România, cu și fără deficiențe de auz.

Un alt obiectiv al proiectului: Dezvoltarea cunoștințelor legate de dizabilitatea auditivă la nivelul participanților la schimb până la finalul proiectului.

Proiectul a prevazut practicarea de activități în aer liber, de orientare turistică ca mijloc de promovare a unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor, precum și ca un instrument pentru a dezvolta respectul de sine și respectul față de ceilalți și de interes pentru diversitatea culturală. Proiectul si-a propus să folosească activitățile outdoor ca un motor pentru a promova realizarea interacțiunii tinerilor participanți, care învață cel mai bine atunci când se bucură de implicarea în activități comune.

Aceleași abilități care permit participarea cu succes la activități outdoor permite, de asemenea, tinerilor să transpună aceste cunoștințe în gestionarea cu succes a vieții lor. Activitatea fizică oferă multe beneficii pentru corp și minte, iar proiectul a stimulat reflecția asupra practicării unui stil de viată sanătos, în aer liber. În acest proiect s-a atins o parte semnificativă din obiectivele programului Erasmus+, cum ar fi: promovarea comportamentelor sănătoase prin promovarea practicării de activități în aer liber ca mijloc de a promova un stil de viata sănătos, precum și încurajarea incluziunii sociale și participarea activă a tinerilor în societate.

Cunoaștere reală și directă între cele două categorii de tineri a fost cel mai eficient instrument pentru a rupe barierele și pentru a depăși prejudecățile. Aceast proiect a promovat dialogul multicultural, toleranța,lipsa de prejudecată, condiții importante pentru o creștere favorabilă a incluziunii sociale.
Asociația noastră a decis să prezinte acest proiect ca o completare a experiențelor trecute ale proiectelor noastre prin care am promovat incluziunea tinerilor cu oportunități reduse și astfel, să participe la un schimb intercultural, aceasta fiind o experiență nouă.

Activitățile prevăzute în prezentul schimb de tineri, sunt în mare parte activități ce s-au desfăşurat în aer liber, ce au avut drept scop să puna laolaltă atât tinerii din trei medii culturale diferite, cât și participanți cu dizabilități auditive. Prin activitățile prevăzute am dorit să-i implicăm în realizarea unor scopuri comune având ca obiectiv principal creșterea gradului de toleranță între aceste categorii de tineri.

Consideram ca acest proiect va avea o influenţă pozitivă în domeniul percepției persoanelor cu dizabilități, ca au avut loc schimbări pozitive în acest sens la nivelul participanților fără dizabilități şi cu un impact major la nivel social.

La nivelul participanților cu dizabilități considerăm, de asemenea, că li s-a schimbat percepția privind comunicarea și relaționarea cu celelalte persoane, aceștia devenind mai încrezători și deschiși faţă de persoanele fără dizabilități.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație reflectă doar punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este răspunzătoare pentru modul în care poate fi utilizată informația conținută aici.

Distribuie: