Asociația Voluntariat Pentru Viață Mărășești la vârful acțiunii pentru combaterea schimbărilor climatice în Europa

Asociația Voluntariat Pentru Viață din România a participat cu 4 tineri din Vrancea într-un proiect de schimb de tineri Erasmus+ organizat de Asociación CD Chañe din Spania. Acest proiect denumit generic ,,Human Goals” a adus împreună din România, Croația, Portugalia, Italia, Franța și Spania. Obiectivul principal al schimbului a fost de a discuta și dezvolta soluții concrete pentru combaterea crizei climatice. Echipa din România a fost coordonată de Ștefan Lipan, consilier social in cadrul asociației Voluntariat Pentru Viață.

Schimburile de tineri Erasmus+(Youth Exchange) sunt recunoscute pentru promovarea dezvoltării personale și a înțelegerii culturale în rândul tinerilor din Europa. În cadrul acestui schimb, Asociația Voluntariat Pentru Viață a adus în prim-plan angajamentul său pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru educarea tinerilor cu privire la acest subiect presant.

Proiectul a inclus o varietate de activități de educație non-formală, prezentări și jocuri, toate axate pe stimularea discuțiilor profunde și identificarea de soluții practice. Participanții au fost încurajați să-și împărtășească experiențele personale și să contribuie la elaborarea de strategii pentru a reduce impactul asupra mediului.

Un alt aspect semnificativ al schimbului a fost seria de întâlniri culturale desfășurate în fiecare seară. Asociația Voluntariat Pentru Viață a avut ocazia să prezinte România, cultura și tradițiile sale, contribuind la dezvoltarea unei mai bune înțelegeri a diversității europene și la întărirea relațiilor interculturale.

Participanții la schimb au descris experiența ca promovând conexiunea, oferindu-le oportunitatea de a experimenta și înțelege culturi diferite și de a dezvolta empatie față de problemele climatice la nivel global. Acest schimb a inspirat tinerii să adopte măsuri concrete în viețile lor de zi cu zi pentru a reduce impactul asupra mediului și pentru a promova un stil de viață mai sustenabil.

Erasmus+ continuă să joace un rol vital în promovarea colaborării între tinerii din Europa și în dezvoltarea competențelor necesare pentru viitor. Participarea activă a Asociației Voluntariat Pentru Viață în acest schimb subliniază importanța angajamentului organizațiilor non-guvernamentale în educația tinerilor cu privire la provocările climatice.

Într-o eră în care criza climatică este una dintre cele mai mari provocări ale societății, astfel de proiecte devin din ce în ce mai relevante. Tinerii din Europa au demonstrat că pot face schimbări reale și pozitive când se unesc și își îndreaptă eforturile către o lume mai durabilă. Asociația Voluntariat Pentru Viață și alți tineri implicați în aceste proiecte reprezintă viitorul luptei împotriva schimbărilor climatice și pentru o Europă mai verde și mai conștientă de mediul înconjurător.

Proiectul se încadrează în strategia europeană pentru tineret susținută prin programului Erasmus+, strategie implementată la nivel local și regional de Asociația Voluntariat Pentru Viață Mărășești.

Distribuie: