Excursie cu vârstnici și tineri la mânastirea Buciumeni.

Direcția Județeană de Sport Vrancea – Centrul de Tineret Focșani în parteneriat cu Asociația Voluntariat pentru Viață din Mărășești au organizat o activitate specială în cadrul proiectului „Generații în armonie”. Evenimentul se numește „Adoptă un bunic” și s-a desfășurat marti, 13 iunie 2023, în localitatea Buciumeni. La această activitate au participat aproximativ 20 de tineri voluntari de la diferite licee din județ, alături de 35 de seniori din Mărășești, beneficiari ai proiectului ”Generatii în Armonie”, pe care Asociația Voluntariat pentru Viață îl desfășoară în parteneriat cu Fundatia Regală Margareta a României. Activitatea a fost susținută și de Sindicatul Național Sport și Tineret, Transport Public Focșani și Decathlon Focșani. care s-au implicat și în alte proiecte de voluntariat ale Centrului de Tineret Focșani. „Adoptă un bunic” a însemnat în primul rând un eveniment cu caracter intergenerațional, un schimb de experiență între generații, bazat pe empatie, înțelegere, integrare, comunicare și respect. Tinerii au avut ocazia să cunoască mai bine seniorii entuziaști ai Mărășeștiului și să împărtășească cu aceștia clipe frumoase împreună. Bucuria acestora a început încă din autocar, unde s-au cântat cântece de drumeție și s-a recitat. Odată ajunși la Buciumeni, bunicii și nepoții au făcut o plimbare de înviorare prin minunatul codru de tei. Am urcat apoi dealul de la Mănăstirea Buciumeni, unde participanții au fost primiți de una dintre maici, care le-a povestit despre istoria bogată a locului de cult. Am vizitat altarul din pădure al mănăstirii, unde ne-am încărcat cu frumusețea și liniștea locului, după care am coborât ușor către autocar. Am continuat excursia noastră cu Mănăstirea Oancea, unde am făcut mișcare pe cele 50 de trepte abrupte ce duceau până la o bisericuță mică și la o priveliște minunată. A urmat apoi Mănăstirea Sihastru, unde maicile ne-au primit cu gogoși calde și cu povești despre activitățile lor de zi cu zi și despre istoria locului.

În tot acest timp, tinerii și seniorii au avut ocazia să petreacă momente plăcute, sa râdă împreună, să se surprindă reciproc cu umorul și istețimea lor și să dezvolte relații mai profunde. Această inițiativă unică a avut drept scop promovarea interacțiunii dintre generații și crearea unui spațiu în care bunicii și tinerii să împărtășească experiențe, cunoștințe, să facă mișcare și, un aspect foarte important, să se simtă bine împreună. Crearea unei astfel de atmosfere este extrem de importantă pentru a putea promova în mod eficient și sustenabil voluntariatul în rândul tinerilor, minimizarea discriminării bătrâneții, eliminarea stereotipurilor despre persoanele în vârstă și promovarea unor valori de viață activă și dinamică prin intermediul mișcării și al sportului.

Mulțumim participanților pentru implicare și entuziasm și partenerilor care au făcut posibilă această activitate deosebită

Distribuie: