Erwan, voluntar ESC.

„Atunci când merg undeva în lume, oriunde, îmi place să cunosc acel popor. Și mă documentez înainte, ca să știu unde să merg și ce să fac cât sunt acolo. Mereu m-au interesat părțile mai puțin turistice și mai mult cele care țineau de oameni. Am convingerea că, dacă vrei să cunoști o comunitate și să te întâlnesti cu tradiția locală, e necesar să îi cunoști oamenii; dacă vei reuși să intri la sufletul lor și vei simti ca ești de-al lor, atunci ești și tu parte din comunitate.”
Asta ne-a povestit Erwan Louërat, un băiat din Franța de 24 ani.
Până a veni în România știa doar că, în trecut, au existat bune relații diplomatice între cele două țări și auzise de la fratele său mai mare care ne vizitase țara că avem locuri frumoase și oameni primitori.
Erwan e specialist în istorie și politici sociale și a venit în România din dorința de a-i cunoaște oamenii și locurile. S-a îndrăgostit iremediabil de țară noastră. De zacuscă, vinul din Vrancea, cozonac, pâinea de casă și de români.
Spune că a învățat multe în stagiul de voluntariat, dar în același timp crede că a și oferit. A oferit tinerilor de liceu lecții de cultură și de viață extraordinare. A organizat dezbateri și le-a expus teorii pe diferite teme.
Vă pot spune una din activitățile preferate de mine.
O teorie care explică foarte bine timpurile în care trăim!
Efectul ”Dunning-Kruger” este o eroare de apreciere, în care persoane care nu au competență într-un domeniu anume apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât este în realitate. Acest comportament se datorează incapacităţii persoanelor respective de a-şi recunoaşte nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunoştinţe în domeniu.
Efectul fenomenului poartă denumirea de „bulgăre de zăpadă”, când astfel de oameni prind în plasa lor oameni identici și afectează ca o plagă societatea. În acest mod, dacă nu se intervine, societatea este condamnată la involuție.
Am speranța că generația tânără și-a învățat lecția de a nu fi de acord cu mediocritatea!
Dar noi?
Erwan Louërat este voluntar în cadrul proiectului „Earth Recall” al Asociației Voluntariat Pentru Viață, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate.
Distribuie: