Bunelul

Fiecare om are locul lui unde a crescut – acel colţ de rai purtat în suflet, indiferent de locul aflării, care păstrează unele dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa noastră. Pentru mine, locul copilăriei îl reprezintă Mărașești, acolo unde mi-au crescut visele, unde mi-am petrecut primii ani de școală și unde mi-am întemeiat o familie. Mărășești este locul unde trăiesc de o viață. Mereu mi-am dorit să pot face ceva mai mult pentru comunitatea mea, să mă implic.

Spre finalul anului 2012, soțul meu a avut ideea de a pune bazele unei organizații neguvernamentale. Începeam o aventură care avea să mă convingă, dacă mai era nevoie, că unele dintre cele mai plăcute sentimente pe care le putem trăi ca oameni vin atunci când contribuim la ceva mai mare decât noi, atunci când oferim ceva. În cei aproape 8 ani de existență a Asociației Voluntariat Pentru Viață am derulat peste 30 de proiecte finanțate de Comisia Europeană în domeniul educației, tineretului și voluntariatului. Proiecte în care au fost implicați 78 de voluntari europeni, 2350 de copii și tineri din județul Vrancea, peste 250 de profesori și 300 de voluntari români. În anul 2020 am avut curajul să încercăm un proiect atipic, un proiect ce are ca scop promovarea unui stil de viață sănătos prin practicarea eco agriculturii.

Cel care m-a inspirat să scriu acest proiect este Bunelu’. Nu cred că există om din Mărășești să nu-l știe pe Augustin Ionita, noi, apropiații, îi spunem Bunelu’. Un munte de om, cu vorba blândă, sfătos cum îi stă bine unui bunic și veșnic glumeț, un iscusit povestitor, pasionat de grădina lui de legume și respectuos cu pământul care ne hrănește. A ales să facă agricultură tradiţională, cum făcuseră şi cei din familia lui de generații, dar după principii ecologice. Acum un an mă întâlnesc cu Bunelu’ și ca de fiecare dată îl întreb de sănătate și ce mai face. – „Sunt supărat, măi Ana, sunt supărat că nu mai am putere să lucrez grădina și voi ăștia tineri, nici unul nu vreți să învățați. Preferați să mâncați chimicale din supermarket.” Supărarea lui Bunelu’, vorbele spuse cu năduf pentru dezinteresul arătat de generația tânără pentru hrana sănătoasă, m-au determinat să scriu un proiect în care să implic tineri din întreaga Europă pentru a promova eco agricultura practicată de Bunelu’. Habar nu aveam că cenușa poate fi folosită ca îngrășămint, maceratul de ardei iuți și urzică poate să ferească planta de dăunători și multe altele, pe care, dacă vă doriți, le puteți afla chiar de la Bunelu’.

Acum Bunelu’ este fericit că își împărtășește experiența cu tineri veniți din 7 țări din Europa, tineri care își doresc să învețe cum să crească un răsad din sămânță, cum să planteze legumele, să fertilizeze pământul, să îngrijească și să crească legumele. Știți care va fi surpriza? Finalul nu va fi culesul legumelor, ci pregătirea sucului de roșii, a bulionului, zacuștii și murăturilor. Proiectul „Seeds of Action” este finanțat de Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate și implementat de Asociația Voluntariat Pentru Viață.

Distribuie: