Atelierul intergenerațional de pictat pietre – O experiență de creație și împărtășire de la inimă la inimă la Mărășești!

Căldură mare, mon cher! Dar asta nu i-a oprit pe beneficiarii Serviciului de Asistență Comunitară să ni se alăture la un atelier creativ de pictură pe pietre, organizat de către Asociația Voluntariat Pentru Viață la Centrul Social Multifuncțional din Mărășești. Alături de ei a venit și un grup efervescent de copii, gata pregătiți să se joace cu pensulele, culorile și pietrele atent pregătite de către membrii echipei și de către voluntarii noștri.
Coordonatorul acestui atelier a fost talentata doamnă profesor Rodica Ghiniță, unul dintre beneficiarii Programului de Interes Național ”Servicii sociale de asistență comunitară pentru persoanele vârstnice”, pe care Voluntariat Pentru Viață îl desfășoară în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Scopul a fost unul simplu: să aducem împreună generații cu mai multă și mai puțină experiență de viață și să le oferim un cadru primitor, incluziv și sigur în care aceștia să se poată juca împreună, să-și poată exprima atât de naturala dorință de picta, de a desena a oamenilor.
Cu vopsele colorate în mână, fiecare copil și bunel a lăsat imaginația să zboare, transpunând pe pietre mici opere de artă personală.
 
Flori, floricele și fluturași,
Case-n vis, căpșuni și măgăruși,
Curcubee roz și lebede albe,
Elefanți și valuri înalte,
Soare, albinute și caței
Buburuze roșii și zâmbete de lei,
Cerul nopții înstelat,
Și o vulpe…de neuitat.
Împreună, bunici și copii
Asta au desenat.
 
Doamna Ghiniță Rodica a fost inima acestui atelier, incurajând fiecare atingere de pensulă și împărtășind din experiența ei de viață de artist. Dacă la început clinchetul râsetelor copiilor inunda camera iar vocile bunicilor susțineau ritmul copiilor, ușor ușor, liniștea s-a așternut pe măsură ce picturile prindeau contur. Mai multă atenție, limba scoasă în colțul gurii atunci când vrei ca linia aia de pe mijlocul buburuzei să fie perfectă și uite-așa micile opere de artă au prins viață. Copiii și bunicii s-au susținut reciproc în acest demers artistic și au împărtășit momente de entuziasm, atenție, stângăcie, timiditate, curaj, creativitate, bucurie, râsete, imaginație și culoare. Multe dintre operele de artă au fost donate asociației astfel încât grădina noastră cu flori să fie și mai veselă și mai colorată.
Am încheiat această activitate cu inimi pline de recunoștință și încântare. Atelierul intergenerațional de pictat pietre ne-a demonstrat că puterea artei și generozității poate uni o comunitate și poate crea amintiri valoroase pentru toți cei implicați.
Mulțumim din suflet doamnei Rodica Ghiniță pentru frumoasa activitate, voluntarilor noștri și celor care au avut curajul să ni se alăture chiar și la temperaturi de 36 de grade. Nu în ultimul rand, mulțumim Fundației Regale Margareta a României care a sprijinit această activitate prin programul Fondul pentru Vârstnici și cu care am închegat o colaborare de care suntem tare bucuroși!
 
Distribuie: