Stop Bullyng

S-a constatat că tinerii aleg violența ca metodă de rezolvare a conflictelor, nu pentru că ar fi cea mai bună, ci pentru că nu cunosc alte alternative în situațiile cu care se confruntă și, astfel, acționează „cu ceea ce este mai ușor și mai la îndemână”. Proiectul vizează copiii și tinerii din orașul Mărășești, unde copiii de etnie roma în școli reprezintă peste 70%, din Panciu – Liceul „Ioan Slavici”, unde 65% dintre elevi provin din zone rurale, din Focșani – Liceul „Gh. Asachi”, unde peste 85% dintre elevi sunt din sate, din Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, unde 30% sunt elevi rurali și copiii din satele Garoafa și Ciușlea.

În urma unui studiu realizat în Mărășești de cei 4 voluntari SEV găzduiți în proiectul „Smile to you” și a chestionarelor aplicate copiilor și profesorilor din școlile orașului, a devenit clar că cea mai mare problemă cu care se confruntă elevii este comportamentul violent al colegilor lor. Scopul proiectului este de a preveni fenomenul de bullying printre copii și tinerii din comunitățile Mărășești, Panciu, Garoafa, Ciușlea și Focșani, prin activități de educație non-formală. Obiectivele principale:

  • Creșterea conștientizării copiilor și tinerilor din județul Vrancea cu privire la fenomenul de bullying și efectele sale pe parcursul celor 14 luni ale proiectului;
  • Îmbunătățirea abilităților celor 8 voluntari în domeniul educației cu grupuri defavorizate pe durata celor 7 luni de mobilitate;
  • Creșterea motivației copiilor și tinerilor din comunitățile participante de a-și asuma responsabilitatea pentru rezolvarea conflictelor în viața lor fără violență pe durata celor 14 luni ale proiectului;
  • Dezvoltarea atitudinilor de non-discriminare, egalitate, toleranță, respect între copiii și tinerii participanți români la proiect și voluntarii europeni, pe parcursul implementării activităților proiectului.

Tinerii voluntari ar trebui să fie interesați de tema proiectului și dispuși să se implice într-o etapă individuală de voluntariat pe o perioadă de 7 luni. Ei trebuie să fie dispuși să desfășoare activități cu copii și tineri din diferite medii defavorizate. Ei trebuie să fie empatici, entuziaști și să aibă o atitudine de susținere reciprocă și o percepție bună asupra voluntariatului într-un context european. Scopul activităților în școli și licee va fi să ofere o zonă neutră copiilor și tinerilor din Mărășești, Panciu, Focșani, Garoafa și Ciușlea pentru a explora cauzele profunde ale bullying-ului și posibilele măsuri și acțiuni pentru a le aborda dintr-o perspectivă constructivă. Toate activitățile se vor baza pe educație non-formală și vor fi realizate printr-o abordare interactivă. Activitățile cu copiii și tinerii vor fi realizate prin muncă în grup, colaborare, jocuri de rol și discuții plenare, precum și contribuții teoretice ale specialiștilor de la Poliția Vrancea, consilieri de probațiune și intervenția psihologilor școlari care se vor alătura celor 8 voluntari europeni și vor completa programul de activități pentru a acoperi toate aspectele ale fenomenului de bullying.

Vom organiza ateliere, campanii de conștientizare, expoziții de artă, activități sportive, activități participative care vor avea ca teme principale regulile de intercomunitate.

Distribuie: