Alături de cei care ne-au crescut și ne-au transformat în oamenii de astăzi

De când există viață pe pământ, oamenii sunt cunoscuți ca fiind creaturi sociale. Legătura noastră cu ceilalți din jur, ne permite să supraviețuim și să obținem acea doză de optimism necesară pentru depășirea obstacolelor vieții si către atingerea prosperității. Cu toate acestea, pe măsură ce anii trec și îmbătrânim, mulți dintre noi rămânem singuri, vulnerabili și izolați social, iar pe lânga acestea apar și problemele de sănătate asociate, cum ar fi declinul cognitiv, depresia și bolile de inimă. Din fericire, există modalități de a contracara aceste efecte negative.

Studiile demonstrează că persoanele izolate social, singure, au riscuri mai mari pentru o varietate de afecțiuni fizice și mentale: hipertensiune arterială, boli de inimă, obezitate, un sistem imunitar slăbit, anxietate, depresie, declin cognitiv, boala Alzheimer și chiar moarte.

Oamenii care se găsesc în mod neașteptat singuri din cauza decesului unui soț sau partener, separării de prieteni sau familie, pensionării, pierderii mobilității și lipsei de transport sunt expuși unui risc mai deosebit.

Dimpotrivă, oamenii care se angajează în activități semnificative și productive alături de alte persoane, tind să trăiască mai mult, să-și îmbunătățească starea de spirit și să aibă un sens al scopului. Aceste activități ajută la menținerea bunăstării lor și le pot îmbunătăți funcția cognitivă, arată studiile.

Este nevoie să identificăm alături de membrii comunității, persoanele care sunt cele mai predispuse să sufere de izolare socială și singurătate, bătrâni care au nevoie de noi si pot beneficia de intervenția Serviciului de Asistență Comunitară.

E momentul să ne implicăm și să le oferim sprijinul pentru o batrânețe mai ușoară.

*Proiect finanțat prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale #Servicii de Asistență Comunitară pentru Persoanele Vârstnice, implementat de #AsociațiaVoluntariatPentruViață prin Programul de Interes Național lansat de #GuvernulRomâniei.

 

Echipa Voluntariat Pentru Viață, Mărășești, Vrancea

Distribuie: