Caravana Medicală-Acces facil la serviciile medicale pentru populația comunei Ciorăști și a localităților învecinate acesteia

Comuna Ciorăști, alături de Asociația ”Voluntariat pentru Viață” din Mărășești au accesat un proiect în valoare de 765.728 euro, destinat unui grup țintă de peste o mie de persoane din localitate și din comunele învecinate. Acesta este un proiect unic la nivelul serviciilor medicale acordate în mediul rural în România. Cei care fac parte din grupul țintă au acces gratuit la serviciile medicale specializate precum endocrinologie, medicină internă și cardiologie, obstetrică-gincecologie și planificare familială, kinetoterapie și recuperare medicală. Medicii vin din clinici din marile orașe și acordă consultații pe bază de programare atât în dispensarul de la Ciorăști cât și în centrul de zi de la Salcia Nouă.

 Cei  mai mulți pacienți din mediul rural ajung la medic abia când problemele de sănătate pe care le au devin critice. O spun și medicii care acordă acum servicii în cadrul proiectului ”Acces facil la serviciile medicale pentru populația comunei Ciorăști și a localităților învecinate acesteia”. ”La medic, oamenii nu ajung decât în momentul în care au o problemă acută. Acum, în cadrul acestui proiect au posibilitatea să vină să facă prevenție, monitorizare iar noi, ca și cadre medicale, îi chemăm regulat la consultații să vedem o evoluție în urma tratamentului recomandat. Acest proiect e ceva spectaculos pentru o comună pentru mediul rural, unde se știe că serviciile medicale sunt mai puțin accesibile pentru pacienți. Cei mai mulți dintre pacienți sunt cu probleme cronice, dar cele mai multe prezentări sunt cu probleme acute, a spus medicul de medicină generală Monica Prodan care provine din comuna învecinată Măicănești.

Unii pacienți ajung pentru prima dată la un medic specialist

Proiectul a debutat în luna noiembrie a anului trecut și are o durată de implementare de 18 luni. Pentru că medicii vin de la clinici din afara județului pentru a acorda servicii medicale pacienților de la Ciorăști, programările se fac din timp. Așa s-a întâmplat și la finalul săptămânii trecute, când medicul specialist Anca Oprea Puiu, care vine din București, și-a programat pacienții pe specialitatea obstetrică-ginecologie pentru ziua de duminică.  ”Mi se pare o inițiativă extraordinară ca pacienții din mediul rural să poată avea acces la aceste servicii. Mi s-a părut o idee extrem de interesantă și am decis să particip la acest proiect”, spune medicul ginecolog care recunoaște că la Ciorăști a întâlnit persoane care s-au prezentat pentru prima dată la un astfel de consult medical. ”Am avut și o surpriză plăcută pentru că am avut suficiente paciente și foarte deschise. (…) Din păcate, pentru multe dintre ele este primul consult al doilea consult pe parcursul unei sarcini. Vorbim de sarcini și de 20 de săptămâni”, povestește medicul. Și în ceea ce privește dotarea cabinetului, Anca Oprea Puiu a declarat că ecograful cu care este dotat cabinetul este unul nou, dotat cu două sonde, una pentru gravide și alta  pentru consultul ginecologic de rutină, ecografiile transvaginale. Pentru ziua de duminică, la dispensarul de la Ciorăști, au fost programate 20 de consultații. Una dintre paciente este din Satu Nou, comuna Ciorăști și a povestit că nu a prea ajuns la medic specialist înainte de înființarea acestui cabinet. ”Am înțeles că nu se plătește. E un lucru bun, bănuiesc că da, și mai ales, când la noi în sat. (… ) Cred că am niște probleme și am mai venit la doamna doctor. Mi-a dat tratament. Acum mă simt mai bine și am venit pentru control.” „Cum este ideea organizării acestui centru aici?” „Foarte, foarte bună, suntem săraci, adică săraci… nu ne permitem. Eu nu cunosc Focșaniul și îmi vine greu să mă duc acolo, trebuie să plătesc mașină și chiar dacă era cu plată veneam, adică banii nu-i mai dau pe mașină”, a declarat Alina Boldeanu. O altă pacientă a spus că a venit pentru a doua oară la consul la medicul de la Ciorăști și, deși are doi băieți, nu a mers niciodată la ginecolog nici măcar în timpul sarcinii.

Cele mai multe programări sunt la cardiologie

Specialitate descoperită și la nivelul unor spitale și clinici din județ, cardiologia este cea mai solicitată și la Ciorăști, după cum a spus Ana Maria Baciu, recepționer medical. ”La ginecologie au fost azi (n.r.- duminică) 20 de programări dar la medicină internă- cardiologie avem peste 30 de persoane, în special vârstnici”, a spus registratorul medical. Pentru că au auzit despre aceste servicii medicale și mai ales despre faptul că ele sunt gratuite, la Ciorăști au început să vină oameni și din alte localități învecinate.”

Proiectul este unic la nivel de comună în România, spun autoritățile și partenerii lor

”Acces facil la serviciile medicale pentru populația comunei Ciorăști și a localităților învecinate acesteia” a fost câștigat în cadrul unei sesiuni de proiecte care privește îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate pentru grupuri vulnerabile inclusiv romi și în cadrul unor finanțări prin granturi europene. Acest lucru a fost posibil ca urmare a colaborării dintre autoritatea locală, reprezentată de primarul Gabriel Braicău și Asociația ”Voluntariat pentru Viață”, condusă de Daniel Drăgan. ”Acest program este finanțat prin Ministerul Sănătății, iar comuna Ciorăști este singura comună din România care implementează un program de genul ăsta și, într-adevăr, nevoia se vede pe teren. Cu siguranță vom depăși nivelul pe care l-am propus de 1000 de beneficiari ai acestor servicii. În cazul în care vor fi mai mulți, toți vor fi beneficiarii de servicii fără niciun fel de problemă. Grupul țintă este cu vârste cuprinse între o lună șu +100 ani. Nu are importanță, vârsta nu apoi are importanță sexul, nu are cum importanță religia pentru că serviciile sunt pentru toată populația care are nevoie”, a declarat Daniel Drăgan. Un model de urmat pentru administrațiile publice locale și pentru primari, edilul Gabriel Braicău spune că motivația a fost și socială, dincolo de lipsa serviciilor medicale specializate cu care se confruntă mediul rural. ”Comuna noastră este la o depărtare relativ mare, 35 km de focșani, 25 km de Râmnicu-Sărat. Cetățenii comunei sunt în vârstă, peste 60 de ani avem 65 % din populație. E foarte greu cu tratamentele medicale. Într-adevăr, avem un dispensar medical, unde avem doctor de familie pe raza comunei noastre, dar era nevoie și medici și specialiști. Ca atare, am accesat acest grant pentru înființarea patru cabinete medicale.  Am început consultațiile din luna ianuarie (n.r.-2023) și de atunci lucrăm non-stop. De aceea a fost nevoie să cumpărăm tot în cadrul proiectul aparatură medicală de 832.000 lei, respectiv tot ceea ce este strict necesar pentru aceste cabinete medicale. Totodată, avem bani prinși conform bugetului pentru formare a specialiștilor dar și pentru salariile întregului personal medical”, a declarat primarul Gabriel Braicău. La circa șapte luni de la momentul când a început, numărul persoanelor care au beneficiat de un consult gratuit în cele patru specialități, a depășit o mie de persoane.  Proiectul se derulează în perioada noiembrie 2022 iunie 2024, dar autoritatea locală caută deja soluții pentru prelungirea lui. (Gabriel SAVA)

Citiți și audiați și reportajul difuzat la emisiunea ”Matinal România Actualități” a postului Radio România Actualități( RRA), luni dimineață 17 iulie 2023 pe subiectul proiectului unic derulat la nivelul serviciilor medicale acordate în mediul rural în România aflat în implementare în comuna Ciorăști, județul Vrancea 

Distribuie: